Radio streaming wint elke dag aan belang. Dan hebben we het niet alleen over de internetversie van de FM en DAB+ kanalen. Er komen regelmatig nieuwe zenders of themakanalen bij die je enkel via internet, live of uitgesteld, kan beluisteren. Je vind ook meer en meer podcasts met specifieke content, van bijvoorbeeld radiozenders of nieuwssites, die je kan downloaden om offline te beluisteren wanneer je zin hebt (CIM).
Radio KL85, Radio for radio lovers
Radio KL85, een initiatief van VZW NORDICA, is zo een nieuwe zender. Ons een gedegen plaats in het medialandschap veroveren is echter geen sinecure. Waar in de jaren 60-70, radio vooral een staatsgebeuren was, zien we nu, naast de nog altijd belangrijke staatsradio structuren, er ook een (zeer) beperkt aantal commerciële grootmachten, zich radio, vanaf meerdere platformen (FM, DAB+, streaming…), eigen hebben gemaakt. Deze hegemonie is niet eenvoudig te doorbreken tenzij de juiste snaren worden beroerd. Doorbreken kan, in het verleden zijn de zeezenders erin geslaagd om een sterke positie in het landschap te veroveren. Hoe? Door een format, muziek en informatie te brengen die de staatszenders, op dat ogenblik, niet brachten. Radio op zijn Amerikaans met een duidelijk doelpubliek (ouderen, jongeren, genre gevoelige luisteraars…), voor elk wat wils. Ze bouwden samen een miljoenen publiek op zonder enig weerwoord van de staatsomroepen.
Kan anno 2023 het duopolie in Vlaanderen worden doorbroken en is daar überhaupt nood aan?
De huidige commerciële zenders hebben hun mogelijkheden en succes te danken aan de zeezenders, zonder de zeezenders waren er in West Europa geen commerciële zenders geweest. Alleen hebben de huidige commerciële stations enkel nog het toentertijd winstmodel weerhouden en is de programmatie verwaterd tot eenheidsworst. Op zich niks mis mee (voor hen), er zijn luisteraars, dus er zijn (reclame) inkomsten.
Uit de ontelbare lokale radio’s en radiostreams kun je echter vaststellen dat er nog een (grote) behoefte is aan andere vormen van radio, anders dan wat nu mainstream gebracht wordt. Er zijn echter 2 problemen: de bereikbaarheid en het format. Ondanks dat streaming radio aan kracht wint, blijven FM en DAB+ belangrijke platformen om de luisteraar te bereiken. De grote spelers hebben dit goed begrepen en doen aan veldbezetting waardoor, samen met de stringente regelgeving, toegang tot deze platformen nagenoeg onmogelijk en onbetaalbaar is geworden. Al even belangrijk is het format, programma inhoud en het doelpubliek. Zonder voldoende middelen, is het vooral afhangen van de goodwill van de vrijwilligers die zich dagelijks willen inzetten. Vernieuwende initiatieven, gerichte nieuws en informatie rubrieken zijn dan ook niet evident.
Toch wil Radio KL85, nu 3 jaar jong, de uitdaging aangaan.
Radio KL85 richt zich volledig op die doelgroep die het meeste “vergeten” wordt. Dat zijn de 60+ generatie. Niet interessant meer voor de bestaande zenders die zich 100% op de actieve bevolkingsgroepen storten. Daardoor zien we bij de lokale stations en streaming radiodiensten een revival van oldies zenders, thema zenders en/of zenders met een connotatie naar het verleden. Radio Caroline is het meest frappante hier, het is de enige zender die na de woelige zeezender jaren, een zendvergunning aan land heeft bemachtigd en nu via AM, DAB+ en streaming zijn programma’s wereldwijd de ether instuurt.
Radio KL85 als radiolab
Omdat het antwoord op de vraag, kan het duopolie van de huidige radiozenders doorbroken worden, niet éénduidig is, wil Radio KL85 zich profileren als radiolab!
Waarom hadden de zeezenders een miljoenenpubliek? Uiteraard omdat ze dat brachten die de staatsradio’s niet brachten: muziek die goed in de markt lag, nieuws, informatie, maar ook “verbinding”, deze zenders brachten luisteraars samen van Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Door hun krachtige AM zenders was het luisterbereik immers honderden km ver, zeker in de avonduren. Daar wil het KL85 radiolab ook voor staan: goede muziek, nieuws, informatie en het verbinden van de luisteraars (“from a point in West Flanders to the rest of the World!”).
KL85 is actueel het enige radiostation in Vlaanderen met een DUAL FORMAT, overdag richten we ons op die generatie die de zeezenders nog hebben meegemaakt, de 60+ers. Tijdens de avonduren richten we ons op een meer thematisch en internationaal publiek (vooral 50+) en bieden we de KL85 luisteraars verschillende exclusieve avonden aan: Jazz en Blues, Rock. Met “At the Club” hebben we een buitenbeentje, we bieden jonge dj’s een platform aan die hun luisteraars naar de beste festivalweides voert. Maar ondanks de noeste arbeid, blijft het luisterpubliek, wel gestaag groeiende, veel te marginaal om betekenis te hebben.
De luisteraars naar KL85 halen
We moeten dus, met al onze goede intenties, onze doelgroepen (60+ en 50+) nog weten te bereiken. Krachtige AM zenders zijn niet meer van deze tijd, radiostreams zijn dat wel, het is niet voor niets een World Wide Web!
We zien 3 krachtlijnen:
Social media – een krachtige ALL IN ONE APP
Korte en krachtige nieuwsstromen
Verbindend werken onder de luisteraars (meer live programma’s)
Een krachtig tool zijn de social media (onze doelgroepen zitten massaal op FB, LinkedIn, Twitter en Instagram). Een krachtige maar super éénvoudige, alles in één, APP moet de toegang tot Radio KL85 zeer eenvoudig maken via smartphone, tablet. Die APP moet ook het kanaal zijn voor de luisteraar om de medewerkers van het station snel te bereiken of aan informatiegaring te doen.
Ook in de programmatie willen we een vernieuwende rol spelen. Directe betrokkenheid van de luisteraar, nieuws en informatie brengen via geautomatiseerde feeds, de mogelijkheden van de “Text To Speech” mogelijkheden onderzoeken… vergen een IT omgeving die dit allemaal mogelijk moet maken.
Om de toegevoegde waarde van ons radiolab te onderzoeken, te testen, willen we samenwerken met de generatie die de mogelijkheden van streaming en social media doorgrond en ons kan vooruit helpen een echt radiolab te worden, te zijn. Ook ligt hier potentie voor geïnteresseerden om radio ervaring op te doen. Contacteer ons via info@KL85.net .
Door Nieuwsredactie|2023-03-19T11:55:31+00:00maart 19th, 2023|