KL85 als een vis in het water

Maar wie start er nu nog met een radiostation vroeg de gek zich af? Het aantal radiostations wat nu uitzendt is ongekend. Bijna evenveel als er vissen in de zee, oceaan, zwemmen zijn er radiostations en die vissen “bijna” in dezelfde radio-zee,  naar luisteraars.  Maar KL85 zwemt eigenlijk al bijna een halve eeuw rond in die radio-zee en het idee KL85 is er dan ook niet zomaar gekomen, er hangt daar reeds jaren geschiedenis aan vooraf waar je gerust al een mooi boekje mee zou kunnen vullen of is het opendoen.

KL85 manifesteert zich vanuit zuid-West-Vlaanderen evenwel wordt KL85 op zijn Engels uitgesproken  “Kay El Eighty Five”. Waarom op zijn Engels…wel het had misschien ook wel Chinees kunnen zijn maar de radiotaal is toch wel algemeen Engels geworden en KL85 wil ook zich dan ook wat de naam betreft heel op zijn Engels gedragen. Al is de betekenis van de naam KL85 helemaal niet Engels. We zenden inderdaad uit vanuit zuid-West-Vlaanderen en de naam is niet zomaar gekozen het is een station vanuit de regio Kortrijk, aan de Leie in de streek van 85 postnummers.

De programma’s bij KL85

Diverse vormen van radio komen aan bod, Jazz, Country é Western, Hard-rock en metal programma dit in samenwerking met Vechtdal FM en Arnold Compagner, At The Club met diverse dj’s uit het techno en house milieu, er is de doordeweekse KL85 Morning Club, er is de Oldies Night, RockNight, de Jazznight en ook aandacht voor de zeezenders met name op zondag met de Zeezendernacht en tijdens week met de Zeezendertijd…

Overdag gericht op een breed luisterpubliek. KL85 is een station niet gericht op een format, probeert zich te stellen om leuke ontspannende muziek te draaien van 6u tot 21u. De avond staat dan weer centraal voor de specifieke thema programma’s. In de nacht houdt KL85 de luisteraar tot de ochtend met muzikale gepresenteerde programma’s. We laten de luisteraar in de nacht niet alleen. Een stem, in een eenzame nacht is voor die luisteraar een welkome aanvulling.

Luisteren kan via diverse platforms een overzicht vin je op onze website of via Luisterlink

KL85….drie jaar later.

De maand april, de lente begint met de nodige grillen door te breken. April de maand van het begin van Radio Veronica (1959) de start van Radio Caroline (1964), de start van Veronica op TV (1976) en ook in april 2004 de start van Radio 21 wat nu ondertussen “Classic 21” is geworden bij de Waalse collega’s van de RTBf  en niet zomaar toevallig op 10 april 2020 een nieuw “digitaal” 2020 kwam online, de naam: KL85. Niet via de analoge of hoe je het ook noemt maar via het “tinternet”.  

KL85 was eigenlijk al van de eerste april gestart…maar om te vermijden dat het zou lijken op een  1-aprilgrap werd 10 april (Paasweekend 2020) de  officiële startdatum .

De start van KL85

Bij de start van KL85 was het nog koffiedik kijken hoe het station zou verder evolueren, want in eerste instantie was het gezien als promotiestation van Mi Amigo 40-evenementen. Maar al snel werd het duidelijk dat KL85  meer wilde zijn dan een promotiestation. Het werd een vorm van een  radio-lab waarin tal van radiovirussen worden uitgetest als manier van radiomaken . KL85 zowat uitgegroeid  tot een KL85-lab om diverse radiovormen te gaan uittesten naast het “gewone” radiomaken. Ondertussen drie jaar later heeft KL85 zo’n 30-tal medewerkers die dan elk hun eigen radio-ervaring bijbrengen.

Programma’s bij KL85

Want KL85 blijft een station waar zijn roots zijn verankerd aan die radio vanaf de Noordzee. Dagelijks bij KL85 is er de Zeezendertijd en op zaterdagnacht (zaterdag-zondag) is er de” Zeezendernacht” van middernacht tot 6u waarin telkens historische programma’s die destijds vanaf de Noordzee werden uitgezonden.

Rockliefhebbers zijn thuis bij KL85 want na reeds 3 jaar RockTrax, dit in samenwerking met het Nederlands radiostation VechtdalFM, op donderdagavond van 20-23u is er op vrijdagnacht “RockNight” van middernacht tot 6u.

Twee wekelijks op zondag van 10 tot 12u werken we samen met Waterland Radio, een live programma met de naam “Wekkerradio” gespresenteerd door Henk & Fiona. Daarnaast worden diverse KL85 programma’s ook doorgestuurd via andere webradio’s en in Nederland via de nog bestaande Middengolfstations.

Live programma’s bij KL85 zijn het zwakke broertje in dit geheel. Gelukkig is er onze Edward KLein, die het opbrengt om elke vrijdag van 14 tot 16u Live radio te maken voor KL85. Een programma waar dan ook iedereen mag reageren. 

KL85 de 4de jaargang

De toekomst van KL85? Ook in onze 4de jaargang blijven we verder zoeken om de radio op een nieuwe en originele bij de luisteraar te brengen dit met diverse live-uitzendingen waardoor het station dan ook dichter bij de actualiteit kan aanleunen, maar ook met het testen van nieuwe elementen die het luisteren een meer radiogevoel geven.

Verder krijgt het station steeds een maandelijkse update van de programmering, streefdoel om volgend jaar Pasen 2024 een volwaardige ochtendshow te kunnen aanbieden met diverse actuele items aangebracht op een vlotte manier in de programmering dit op ene manier anders dan alle andere want dat wil KL85 wel zijn.

We zijn er zeker van overtuigd dat voor deze visie er nog héél wat water naar de zee zal moeten stromen. Maar onze gedachtegoed voor “RADIO” is zo doordrongen dat we deze kans om het te kunnen en mogen proberen niet mogen laten lopen.

Daar is de Liefde voor de radio te groot voor, Liefde voor de muziek maar vooral ook Liefde voor de luisteraars. KL85 Radio for Radio Lovers.

KL85 is er via de website www.KL85.net daar kan je alle verder info terugvinden omtrent KL85.

Luisteren kan via diverse radioplatformen via internet.

KL85 Morning Club

Maar KL85 staat nooit stil, dagelijks wordt er gewerkt om het station verder te laten groeien. Zo zijn we momenteel bezig met het uitwerken van een volledige ochtend als een  informatief ochtendprogramma. Het kreeg de naam mee van “KL85 Morning Club” met diverse items, het programma loopt elke werkdag van 6 tot 11u. Er is nationaal en internationaal nieuws,maar het is ook mogelijk om live interventies te doen op nieuwsvlak. KL85 baseert zich op het leuke gezonde nieuws en info uit de regio West-Vlaanderen wie zich geroepen voelt om zijn journalistieke feeling te testen wees welkom bij KL85.

Vind jij radio mooi?

Interesse om mee te werken aan de verdere groei van KL85? Neem gerust contact met ons op via Info@KL85.net

Wij zoeken nog medewerkers vooral voor LIVE programma’s, medewerkers met journalistieke feeling, programmamakers, techniekers, website en social media feelings. Zie je hierin iets wat jou ligt? Dan horen we graag van jou.

Mail of Bel ons op 0486/304062 spreek jouw bericht in en we nemen asap contact op. Alvast dank.

Namens het KL85-team,

Paul de Kibber, Bob Noakes, Johan Deboeverie, Geert van Dijk en alle medewerkers.