KL85….èèn jaar later.

De maand april, de lente begint met de nodige grillen door te breken. April de maand van het begin van Radio Veronica (1959) de start van Radio Caroline (1964), de start van Veronica op TV (1976), in 2004 de start van Classic 21 en toevallig werd op 10 april 2020 een nieuw “digitaal” radiostation met de naam KL85 online. Niet via de analoge of hoe je het ook noemt maar via het “tinternet”.  

Reeds van midden de jaren 70 zijn de naaste KL85 medewerkers met media bezig. Zij het nu via radio of fanblad de radio-microbe heeft ze goed te pakken. De weg naar KL85 ging vooreerst via Radio Gemini (start 23 december 1979) later kreeg het radioleven opnieuw een boost met FMKORTRIJK waar begin de jaren 2000 een aanvraag voor een FM-licentie werd ingediend. Helaas bleek achteraf dat anderen betere papieren hadden en we beter voor een andere FM frequentie hadden ingeschreven. Swat geen FMKORTRIJK dus op FM. Het was even wachten tot 2011 toen het mogelijk werd om op FM lokale evenementen uit te gaan zenden. Daar werd door de medewerkers van toen handig op ingespeeld en keerde in de regio Kortrijk voor 10 dagen het legendarische Radio Gemini even terug met bijna alle oud medewerkers van het station. De stap was gezet naar meer..en het evenement Radio Gemini ging verder als webradio Radio Gemini. Wat later veranderde Radio Gemini in Radio 19 eind 2013 gingen Radio 19 en de vzw NORDICA uit elkaar. De vzw verzorgde nu zelf haar eigen evenementen met in 2014, MI AMIGO 40 vanuit Oostende en zo ging het verder. Elk jaar in de zomerperiode werd er een media-evenement georganiseerd. 

2012 De zeezenders met uitzending van 1 dag vanaf de LV8 – Jenny Baynton – in Harlingen
2013 Caroline meets Atlantis
2014 Mi Amigo 40 vanuit Oostende
2015 KennedyFM
2016 Radiodag te Gistel
2017 LONDONFM
2018 OFFSHORE-FM
2019 Mi Amigo 45 vanuit Blankenberge
2020 de start op 10 april van een nieuw project webradio KL85

KL85 was eigenlijk al van de eerste april gestart…maar om te vermijden dat het zou lijken op een  1-aprilgrap werd 10 april (Paasweekend 2020) de  officiële startdatum .

Maar wie start er nu nog met een radiostation vroeg de gek zich af? Het aantal radiostations wat nu uitzendt is ongekend. Bijna evenveel als er vissen in de zee, oceaan, zwemmen is er ook wel een radiostation en die vissen in diezelfde zee, oceaan, naar luisteraars.  Maar KL85 zwemt eigenlijk al bijna een halve eeuw rond in die radio-zee en het idee KL85 is er dan ook niet zomaar gekomen, er hangt daar reeds jaren geschiedenis aan vooraf waar je gerust al een mooi boekje mee zou kunnen vullen of is het opendoen.

KL85 manifesteert zich vanuit zuid-West-Vlaanderen evenwel wordt KL85 op zijn Engels uitgesproken  “Kay El Eighty Five”. Waarom op zijn Engels…wel het had misschien ook wel Chinees kunnen zijn maar de radiotaal is toch wel algemeen Engels geworden en KL85 wil ook zich dan ook wat de naam betreft heel op zijn Engels gedragen.

Bij de start van KL85 was het nog koffiedik kijken hoe het station zou verder evolueren, want in eerste instantie was het gezien als promotiestation van Mi Amigo 40-evenementen. Maar al snel werd het duidelijk dat KL85  meer wilde zijn dan een promotiestation. Het werd een vorm van een  radio-lab waarin tal van radiovirussen worden uitgetest als manier van radiomaken . KL85 zo wat uitgegroeid  tot een KL85-lab om diverse radiovormen te gaan uittesten naast het “gewone” radiomaken. Ondertussen een jaar later heeft KL85 zo’n 20-tal medewerkers die dan elk hun eigen radio-ervaring bijbrengen.

Diverse vormen van radio komen aan bod, Jazz, Country en Western, Hard-rock en metal programma dit in samenwerking met VechtdalFM en Arnold Compagner, At The Club met diverse dj’s uit het techno en house milieu, rockliefhebbers zijn thuis bij KL85 want naast Rocktrax op donderdagavond van 20-23u is er op vrijdagnacht “RockNight” van middernacht tot 6u.

KL85 blijft evenwel een station waar zijn roots zijn verankerd aan die radio vanaf de Noordzee. Dagelijks bij KL85 is er de Zeezendertijd en op zaterdagnacht (zaterdag-zondag) is er de” Zeezendernacht” van middernacht tot 6u. Elke vrijdag- en zaterdagmiddag een ferme knipoog naar de Jenny Baynton met de Middagboot en Walter.

Via deze link kan je meer info lezen over de diverse KL85 programma’s en ook hoe je KL85 kan contacteren.

Maar KL85 staat nooit stil, dagelijks wordt er gewerkt om het station verder te laten groeien. Zo wordt er momenteel volop getest aan een informatief ochtendprogramma. Het kreeg de naam mee van “KL85 Morning Club” met diverse items, het programma loopt elke werkdag van 6 tot 10u. Nationaal of internationaal nieuws is hier niet of nauwelijks te horen. KL85 baseert zich op het leuke gezonde nieuws en info uit de regio West-Vlaanderen en meer bepaald de regio zuid-West-Vlaanderen. Want KL85 is niet zomaar gekozen het is een station vanuit de regio Kortrijk, aan de Leie in de streek van de 85 postnummers.

Wat next? Vanaf april start KL85 ook met diverse live-uitzendingen waardoor het station dichter bij de actualiteit kan aanleunen, krijgt het station een nieuwe programmering, streefdoel om volgend jaar Pasen 2022 een volwaardige ochtendshow te kunnen aanbieden..anders dan alle andere want dat wil KL85 wel zijn.  Bij KL85 is er vooral Liefde voor de radio, Liefde voor de muziek maar vooral ook Liefde voor de luisteraars. KL85 Radio for Radio Lovers.

KL85 is er via de website www.KL85.net en te bereiken op volgend adres: Info@KL85.net

Luisteren kan via diverse radioplatformen via internet. https://www.facebook.com/KL85.net/posts/234103348022873

Social Media:

Twitter KL85

Instagram KL85 

Facebook KL85

Interesse om mee te werken aan de verdere groei van KL85? Neem gerust contact met ons op.

Namens het KL85-team willen we jou als luisteraar hèèl hartelijk danken voor het luisteren naar KL85.

Dit uit naam van:

Paul de Kibber, Bob Noakes, Johan Deboeverie, Geert van Dijk en alle medewerkers.