In augustus en dit van woensdag 12 tot en met zondag 16 augustus organiseert Mi Amigo 40 in samenwerking met RadioVisie en de vzw Nordica een Gemini 40 evenement.

Gemini 40 met daarin 5 dagen lang radio met de radiomensen van toen en nu. Via deze website en de Facebook van Gemini 40 kan je alle info vinden omtrent dit radiofeest. Het wordt meer dan Radio Gemini alleen. 2020 is ook 60 jaar Radio Veronica en 50 jaar Radio Noordzee en op 19 maart is het 40 jaar geleden dat de mv Mi Amigo is gezonken. Het wordt Radio Gemini Internationaal als het ware. Schrijf het alvast in jouw agenda want je bent bij deze uitgenodigd tot Gemini 40.

Het programma zal binnenkort worden bekendgemaakt.

En Radio Gemini wat was dat ook alweer? Bij deze alvast deel 1 van een stukje Gemini geschiedenis.

Radio Gemini – 103,00 MHz – 100,30 MHz (Kortrijk)

In februari 1979 was een nieuw geluid te Kortrijk hoorbaar op 103,00 MHz. Tommy de Groot en Ferry van Loon waren de eerste initiatiefnemers. Ze startten reeds ergens in 1976 met Radio Zonneschijn en even later werd dat Radio Gemini. Geert van Dijk zocht enkele mogelijke locaties op en samen met de zendtechieker een vurige student uit Anzegem brachten ze met een klein zendertje op onregelmatige tijdstippen radio-uitzendingen. De initiatiefnemers zochten al vrij snel naar financiële middelen en medewerkers om hun project uit te bouwen. Ze kwamen in contact met de uitgevers van het blad Radiovisie en richtten Radio Zuid op dat met uitzendingen zou starten op 1 april 1979. Er werd uitgezonden in de Roterijstraat. Er kwam informatie over het station in lokale adverteerbladen en de toenmalige BRT maakte een reportage over het station.

Het station kwam enkel even in de lucht met testuitzendingen via een zender van 5 Watt. Twee dagen voor de start viel de toenmalige Rijkswacht binnen en werd de zender in beslag genomen.

Het was een toenmalige medewerker die het niet eens was met de programmatie die ging verklikken bij de Rijkswacht.

Omdat in Wallonië radio initiatieven toen beter werden getolereerd besloot men de taalgrens over te steken. Het radiostation werd gehuisvest in Herseaux kortbij Moeskroen in een huurwoning. Op 23 december 1979 vond de eerste uitzending van Radio Gemini plaats met een zender van 25 Watt sterk. Er werden 8 antennedipolen gemonteerd op een mast van 16 meter hoogte gericht naar Vlaanderen. De radio-omroep bracht radioprogramma’s in het Nederlands en het Frans. De naam – het Latijns voor tweeling – was zo maar niet uit de lucht gegrepen want het radiostation maakte ook programma’s in beide landstalen. Daardoor werd de radio ook goed beluisterd in Henegouwen vooral dan in de regio Moeskroen/Mouscron, Dottenijs/Dottignies, Herseaux en het Noordelijk gedeelte van Frankrijk.

Meer Radio Gemini geschiedenis volgt. Met dank aan VrijeRadio.be

GVD