BLUE NOTES SPECIAL op woensdagavond

De avonden bij KL85 worden telkens gevuld met merkwaardige programma’s. Zo op maandag de nadruk op de JAZZ, dinsdag staat de SOUL centraal op donderdag is er ROCKTRAX op vrijdag TECHNO en HOUSE en zaterdag IN THE MIX.

Op woensdagavond komt er daar nu ook nog een extra Jazz info programma bij. Elke woensdagavond brengt Nico Kanakaris op KL85 een BLUE NOTES SPECIAL. In dit programma is er telkens een Jazz-muzikant te gast.

Het programma loopt elke woensdag van 21-23u en elke laatste woensdag van de maand is er een extra lange BLUE NOTES SPECIAL van 21-24u. Lekker genieten dus met een sigaar en een glas whiskey. Blue Notes Special vanaf nu elke woensdagavond bij KL85. Het gewone BLUE NOTES programma op maandagavond blijft gewoon van 21-23u met eveneens in een productie en presentatie van Nico Kanakaris.

Met deze uitbreiding van de JAZZ op KL85 willen we ook de jazz liefhebber daarmee tegemoet komen naar de vraag naar meer Jazz gerichte programma’s.

Toots Thielemans bij Blue Notes Special woensdag 9 december bij KL85

Toots Thielemans inleiden hoeft dat nog? Wie kent hem niet? Het zal en is wel èèn van de bekendste personaliteiten uit Belgenland. Met een indrukwekkende muzikale carrière. Toots Thielemans, geboren op 19 april 1922 en overleden op 94 jarige leeftijd op 22 augustus 2016.

94 jaar een rijkelijk leven gevuld met hèèl vèèl muziek. Een terugblik op Toots Thielemans.

Toots Thielemans werd in 1922 geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Dit onder de naam Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans. Zijn bijnaam ‘Toots’ verwijst naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Als kind speelde Toots Thielemans in het café van zijn ouders op de accordeon. Vanaf zijn veertiende speelde hij, naast gitaar, ook mondharmonica. De jonge Brusselaar had namelijk last van astma en de gedachte was dat het spelen op de mondharmonica goed kon zijn voor de longen. Thielemans bleek uitzonderlijk talentvol.

Tijdens de oorlogsjaren raakte hij in de ban van jazz. Die liefde zou zijn hele leven duren. Na de oorlog vertrok de Belg naar de Verenigde Staten waar hij optrad met onder meer het Benny Goodman Sextet en het George Shearing Quintet. Aanvankelijk vooral als gitarist, maar later was hij steeds vaker op zijn mondharmonica te horen. Ook fluitend wist de muzikant het publiek vaak te ontroeren. Thielemans verbleef een groot deel van zijn leven in Amerika en liet zich in 1957 naturaliseren. In zijn geboorteland werd hij hierdoor ook wel ‘Vlamerikaan’ genoemd.

Toots Thielemans werd uiteindelijk wereldberoemd met de mondharmonica en werkte in zijn lange carrière samen met iconen als Charlie Parker, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Quincey Jones, Sting, Peggy Lee en Billy Joel. Vaak liet hij juist met ogenschijnlijk simpele deuntjes horen, hoeveel gevoel hij in zijn muziek kon leggen. Zijn bekendste nummer is Bluesette uit 1962, waarin de Belg gitaar speelt en fluit. Voor de muzikant was het een gouden nummer. Tot op zijn oude dag voorzagen de royalties van dit nummer Thielemans van inkomen. De muzikant noemde het nummer zelf om die reden eens zijn social-security number.

Wie kent de tunes niet van 'Turks Fruit" en "Baantjer niet? In 1973 maakte Toots Thielemans het iconische fluitwijsje uit de film Turks Fruit. Daarnaast wekte Thielemans mee aan de intro-muziek van de populaire televisieserie Baantjer maar daarnaast ook nog andere filmtunes.

In 2001 verleende koning Albert II van België de muzikant de adellijke titel van baron. Twee jaar geleden beëindigde Toots Thielemans zijn carrière. Hij was toen 92 en had volgens zijn manager niet voldoende energie meer om op te treden.

Vanavond in Blue Notes Special van 21-23u neemt Nico Kanakaris ons nog eens mee naar het muzikale leven van deze werelberoemde jazz muzikant. Vanavond nog eens Toots Thielemans aan het woord en muziek bij KL85.

Luisteren naar KL85 via diverse platformen

nu ook bij openradio te beluisteren.

Luisterinfo vind je HIER

Je kan ons bereiken op ons adres: info@KL85.net